Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΠΑΡΑΝΟΜΑ Αλαλούμ! Κατέσχεσαν το κοινωνικό μέρισμα που καταβλήθηκε λόγω... οφειλών

Αλαλούμ! Κατέσχεσαν το κοινωνικό μέρισμα που καταβλήθηκε λόγω... οφειλών Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, καθώς είδαν το ποσό να μπαίνει και να κάνει... «φτερά» μέσα σε μια νύχτα.

Σήμερα το κοινωνικό μέρισμα θα ήταν διαθέσιμο για 205.912 νοικοκυριά. Όσοι πήγαν από το βράδυ στα ΑΤΜ για να ελέγξουν την καταβολή, κάνοντας ενημέρωση του λογαριασμού μέσω του αυτόματου μηχανήματος είδαν το ποσό να μπαίνει στο λογαριασμό και να βγαίνει αυτόματα λόγω κατάσχεσης για οφειλές!
Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία ανάμιξη. Όπως αναφέρεται η δουλειά του κ.Θεοχάρη τέλειωσε από τη στιγμή που πήρε τους λογαριασμούς και έγινε η κατάθεση του ποσού. Ωστόσο φαίνεται ότι στις τράπεζες δεν εστάλη εγκύκλιος για να επισημανθεί το ακατάσχετο του ποσού για οφειλές προς το δημόσιο αλλά και προς τις τράπεζες.
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και τονίζει ότι: «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».
Πληροφορίες λένε ότι οι τράπεζες κατάσχεσαν αυτόματα τα ποσά που μπήκαν σε λογαριασμούς για τους οποίους υπήρχε από πριν εντολή κατάσχεσης.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου στο Mega ο οποίος μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε ανέφερε ότι ζήτησε να επικοινωνήσει με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα. Ο ίδιος μετακύλησε τις ευθύνες για τις κατασχέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα λέγοντας πως ο νόμος είναι σαφής και πως κάθε τράπεζα που κάνει το αντίθετο από το νόμο παρανομεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα κληθούν να κάνουν τους αντιλογισμούς όλων των πράξεων ώστε να εμφανισθούν ξανά τα χρήματα του μερίσματος στους δικαιούχους. Αυτό θα γίνει είτε σήμερα Παρασκευή είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος» ξεκίνησε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης και την προβλεπόμενη διαδικασία, το οποίο θα είναι ακατάσχετο.
Σήμερα, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» μέχρι τις 3 Μαϊου, δηλαδή στις πρώτες 17 ημέρες που λειτούργησε το σύστημα υποβολής αιτήσεων, και οι οποίες έγιναν αποδεκτές.
Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ.
Με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.
Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:
  • Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
  • Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
  • Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
  • Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
  • Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.