Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Δικαιώματα μισθωτού που απολύθηκε, ενώ ο εργοδότης τού οφείλει μισθούς

Αν απολυθεί εργαζόμενος από μία επιχείρηση η οποία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και του οφείλει μισθούς, τι δικαιώματα έχει ο απολυμένος και πώς μπορεί να τα ασκήσει; Είναι ερώτημα που τίθεται καθημερινά από χιλιάδες μισθωτούς οι οποίοι οδηγούνται στην ανεργία άνεργοι και τους οφείλονται δεδουλευμένα.

Καταρχήν ο απολυμένος εργαζόμενος θα πρέπει να καταγγείλει το γεγονός στο Σ.ΕΠ.Ε. (Επιθεώρηση Εργασίας). Εάν δεν δικαιωθεί ο εργαζόμενος στην διαδικασία της διαιτησίας, το επόμενο βήμα του είναι να ακολουθήσει την δικαστική οδό. 
Η δικαστηριακή νομολογία παγίως  δέχεται ότι για να είναι έγκυρη η απόλυση οποιουδήποτε μισθωτού πρέπει η οφειλόμενη αποζημίωση να καταβληθεί ταυτόχρονα, δηλαδή την ίδια ημέρα με την επίδοση του εγγράφου της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.
Επομένως εάν ο εργοδότης καθυστερήσει να καταβάλει την αποζημίωση δεν καθίσταται έγκυρη η απόλυση και συνεπώς η σύμβαση εργασίας εξακολουθεί να παράγει τις έννομες συνέπειές της.
Πέραν, της αποζημίωσης απόλυσης, οι μισθωτοί δικαιούνται να λάβουν ως αποζημίωση και τις αποδοχές της άδειας και του επιδόματος αδείας, εφόσον ο μισθωτός δεν έλαβε την άδεια και το επίδομα αδείας του για το ημερολογιακό έτος που γίνεται η απόλυση, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες αποδοχές οφείλονται στον εργαζόμενο μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών.
Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημίωσης είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επόμενη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση. (άρθρο 74, παρ. 3, Ν.3863/10)
Επομένως, τη στιγμή που θα γίνει η επίδοση του εγγράφου καταγγελίας της σύμβασης εργασίας στον μισθωτό θα πρέπει να του καταβληθούν όλες οι οφειλόμενες αποδοχές (μισθός, αποζημίωση απόλυσης αδείας και επίδομα αδείας) και ύστερα να υπογράψει ο εργαζόμενος την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.